Apple Buchanan Street

Refurbishmnet of historic Glasgow building with a delicate new glass spiral staircase hung from above on stainless steel rods.

Location

Glasgow

 

Architect
Bohlin Cywinski Jackson/Gensler

Client
Apple Inc

Apple chose an historic bank location for this refurbishment project in the heart of the retail district of Glasgow.

A building full of character and heavily listed needed a sensitive approach to the refurbishment work. As structural engineers for the project we designed a new mezzanine floor formed as a concrete flab slab to eliminate the need for down stand beams and therefore maximize the headroom space on the sales floor beneath.

The glass staircase takes it design from the first glass spiral design for the Osaka store in Japan, albeit smaller in scale.

 

Again the curved triple laminated glass panels on the inside and outside of the stair are suspended on stainless rods. The lateral stability of the stair is achieved through the continuity of glass panels forming a continuous structural ribbon of glass.

The store opened for business in 2007.

Apple Buchanan Street

174 Buchanan Street

Glasgow

G1 2JX

Related Projects

Project TitleYearLocationType