Hinguar School

New school on a flood plain so designed as a raised structure. Drainage scheme designed to store surface water.

Location
Southend-on-Sea

Architect
Spacecraft Architects

Client
Spacecraft Architects

This was a new build primary school and nursery with associated playgrounds, car parking, landscaping and new access road on a greenfield site in Shoeburyness.

The site is located within the Thames Estuary tidal flood zone and the project had to be designed to reduce the risk of flooding. In response to this the school has been constructed on a podium deck with car parking provided under.

The school is a two storey steel frame with precast concrete floors supported on a reinforced concrete podium deck. The top level of the podium was set above the predicted flood level which assumes a breach of the flood defences along the Thames Estuary.

The podium deck was supported off piled foundations and was designed to support further expansion of the school in the future.

Drainage was designed using Sustainable Urban Drainage (SUDs) techniques to store surface water on site and discharge to the natural water course in accordance with the Environment Agency’s requirements.

Hinguar School

Shoeburyness

SS3 9FE

Related Projects

Project TitleYearLocationType