LSE Student Centre

Location 
London


Architect

O'Donnell + Tuomey


Client 
LSE

Eckersley O’Callaghan was engaged directly by The London School of Economics and Political Science, in an Executive Role, to monitor and review the contractor’s performance in the designing, procuring, constructing and delivering the LSE’s New Student’s Centre in accordance with The Employer’s Requirements. This involved reviewing the latest contractor’s and subcontractor’s drawings, details and specifications, and regular site visits to monitor the progress and quality of the structural work carried out on site. A monthly executive meeting was held to present a formal report and to discuss any structural issues. 

The building is a geometrically complex series of spaces over six storeys plus two levels of basement.

 

Many of the external walls are sloping in two directions, and include perforated brickwork to assist shading to the glazed facades as part of the environmental strategy.

 

The structural frame is primarily insitu reinforced concrete flat slabs supported on insitu reinforced columns and walls, and concrete filled structural steel columns.

Awards


2015
Civic Trust Awards – Special Award for Brick

2014
Brick Awards – Supreme Award
Brick Awards – Best Education Building
Brick Awards – Use of Brick and Clay Products
Concrete Society Awards – Best Building (Education)
Leaf Awards – Public Building of the Year
RIBA Award (Stirling Prize shortlist)
RIAI Best International Award 

RIBA London Building of the Year Award

Irish Building and Design Award – International Architectural Project
Irish Concrete Society – International Award
AAI Award

LSE Student Centre

1 Sheffield St

London

WC2A 2EY

Related Projects

Project TitleYearLocationType