Olympic Park Footbridge

Location
London Olympic Park


Architect
Softroom Architects


Client
Olympic Delivery Authority

This scheme was a shortlisted runner up in the international design competition to select the scheme for the bridges. 


The complex brief demanded a design for two bridges either side of a listed early twentieth century concrete lock structure. During the games, the area between these two would be temporarily infilled to form a much larger deck, some 100 metres in width to handle the crowds moving between events. After the games, in legacy mode, this would be removed to leave the bridges as separate structures. 

Our scheme, developed with Softroom, created a green landscaped amphitheatre setting for the historic locks, with reinforced soil retention structures which could be used as a public gathering place. Outside of this central area, facing walls overhanging from the vertical were made of Ductal concrete, which merged seamlessly into the bridges themselves, which would be formed from prestressed Ductal segments. 


The temporary bridge was conceived as an economic and re-usable scaffold supported structure which ramped up to give view down into the locks below. 

Related Projects

Project TitleYearLocationType