New building, providing extra classrooms, assembly room and play area as part of Alleyn’s School’s wider redevelopment strategy.

Alleyn’s School needed to replace the existing Lower School building, which was in poor condition and too small for the school’s needs.

Shaped to fit an awkward triangular site, the new Lower School building increases the number of classrooms from eight to 12, all grouped around a central rooflit atrium. The building also includes an assembly room and amenity space and contributes additional play areas and bicycle storage for it's 240 pupils.

The building uses an exposed frame of in situ reinforced concrete up to the first floor, which provides thermal mass to the building, while the roof is formed from steelwork and Douglas fir timber rafters – both carefully detailed and exposed on the soffits at first floor level. Brickwork is used for internal and external walls, giving a robust, hard-wearing finish. A Sustainable Drainage System is used beneath the playground for attenuated rainwater storage.

Location
London, UK

Client
Alleyn's School

Architect
Tim Ronalds Architects

Photography
Paul Riddle