New residence on a remote site in Africa. A concrete podium structure contains accommodation, with large steel framed cantilevering canopies to create outdoor living spaces.

WAN House of the Year Award 2012
RIBA International Award Winner 2013

Eckersley O’Callaghan provided structural engineering services for this stunning new-build house, which is spectacularly situated on a high rocky outcrop overlooking a lake. The project's challenge was in designing a structure that could be built within the constraints of both its natural location and its isolated and precarious site.

The building is conceived as a series of accommodation pavilions sitting beneath large roof canopies. The spaces between the pavilions and beneath the canopies create further outdoor rooms, sheltered from the sun and from the heavy seasonal rain. 

Principle spaces are orientated to maximise views of the lake, the dam and the countryside beyond.

Built into and onto the rock face, reinforced concrete is used to form a series of cantilevers and ground structures, with a swimming pool and plunge pool also formed in concrete. The canopy roofs are steel framed.

Location
Africa

Client
Private

Architect
Studio Seilern