New secondary school created from the refurbishment of an exsting 1930s building together with a new steel-framed block with precast floor planks designed to act compositely.

The construction of the Greenwich Free School was funded through the Scape Framework.

The development comprises the re-development of the vacant site of Adair House, a disused 1930’s nursing home, in order to create a new 700 pupil secondary school.

The project involves the retention and refurbishment of the historic Adair House building with the removal of the later additions. Careful assessment of the existing building, including load testing, is required to ensure an economical scheme.

The new build structure comprises a four storey steel frame with concrete floor slabs over steel decking, acting compositely with the steel support beams, on pad foundations.

A tight budget and short programme were important drivers in the design, which was carried out using a BIM model in REVIT.

Location
South London, UK

Client 
Willmott Dixon

Architect
Hunters