The first building in the first eco-friendly district of Paris, providing 183 flats for students and research scientists.

This new structure provides 183 flats for students and research scientists (90 student flats and 93 flats for scientists) with 500 square metres of commercial space. The building has a simple polygonal shape and is built around a planted courtyard.

The commercial and communal areas are at ground level, with two additional three-storey high segments placed on top, each forming a juxtaposed and superposed block.


Thermal insulation has reduced energy consumption to about 30% below the current thermal regulation requirements. The installation of 160 square metres of solar thermal panels on the roof contributes to domestic hot water production.

Rainwater is recovered from the roof and stored in a cistern for sanitary use and to water the private garden. The residence is certified BBC (Building with Low Energy Consumption) and has an H&E A-profile label.

Location
Paris

Client
Espacil Habitat

Architect
Hauvette et Associés