Residential blocks to accommodate over 100 boarders, with ground floor common spaces and additional staff maisonettes.

Stowe House, once the mansion of the Dukes of Buckingham and Chandos, is set in one of the country’s most important eighteenth century landscape gardens and forms the heart of Stowe School. The rich ensemble of buildings and gardens includes work by Capability Brown, Kent, Vanburgh, Soane and Clough Williams Ellis.

Rick Mather Architects has created a masterplan to re-order the school’s use of its existing buildings and for strategic new development. The first stage of implementing this was the construction of a new girls boarding house. Phase one, completed in 2007, features en-suite accommodation for 60 students in a mix of room types, together with maisonettes for staff, a library and common room facilities. Phase two features accommodation for a further 45 students together with staff and ancillary facilities.

The building has been engineered as a five storey in-situ reinforced concrete flat slab structure with basement. This has no beams and a free form column array determined by the spatial requirements of the plan. A steel framed roof has a wide tapering overhanging eaves structure.

The design has met the exacting standards of the National Trust, which owns the gardens, and English Heritage.

Location
Buckingham, UK

Client 
Stowe School

Architect
Rick Mather Architects