Restoration and re-roofing of the spectacular Cast Courts at the V&A.

The Grade I-listed Cast Courts are amongst the most spectacular gallery spaces in London. 

As part of our ongoing work with the V&A, we have provided facade engineering services for the design of a new glazed roof envelope to replace the existing patent glazing system which sits on the 20-metre-span curved roof trusses.

Our work has included carrying out an energy performance assessment using a 3D model of the roof, as well as dew point analysis of the new glazing. A new insulated glass patent glazed system was specified, laminated for safety with solar control coating.

We also worked on the restoration of the main spaces, as well as the creation of a new entrance with MUMA Architects.

The designs involve glazing over an existing hidden courtyard to create a new ramped access, and then cutting a nine-metre-high slot through the one-metre-thick brick gable wall, using minimal-vibration cutting techniques, to enter the gallery. To reduce disruption to the museum, the opening was designed to be made using minimal vibration cutting techniques, and without the need for temporary propping.

Location
London, UK

Client
V&A Museum

Architects 
Metaphor & MUMA & Julian Harrap