Novartis

Design of unique facade system involving stone veils in front of glazed curtain walling for a pharmaceutical research building

Location
Cambridge MA

Architect
Maya Lin Studio / Toshiko Mori Architects

Client
Novartis Institute for Biomedical research

Novartis chose architects Maya Lin and Toshiko Mori to design two new buildings in its extension of its Cambridge MA campus – the centrepiece of the innovative company’s worldwide research operations.

The Maya Lin facade design comprises of 290,000 square feet of a distinctive randomly perorated natural stone screen hung from a unitised aluminium curtain wall system, an unusual system that has been developed in detail by Eckersley O’Callaghan.

We have been instrumental in resolving the stone design and a supporting stainless steel structure
that assembles the individual stone panels into mega-panels that are fixed to the aluminium curtain wall behind, which is then fixed to the primary structure using conventional brackets.

This innovative approach has enabled the cladding contractor to save considerable assembly time on site.

Novartis

45 Sidney Street

Cambridge MA

MA 02139

Related Projects

Project TitleYearLocationType